Eind februari was ik een weekje in Griekenland, op het eiland Kreta. Februari is een wat ongebruikelijke tijd om de toerist te spelen, want het weer is dan nog wat wisselvallig. Maar dit keer zat het mee. Met temperaturen van rond de 18 graden en een brandend zonnetje was het al voorzichtig t-shirt- en korte broeken-weer.

Normaal sleep ik naar iedere vakantiebestemming een uitgebreide cameraset mee. Dit keer was dat niet anders, ware het niet dat ik harde keuzes moest maken. Met enkel één tas handbagage konden er maar twee lenzen mee. En een laptop. En natuurlijk kleren. En een drone. Een drone? Ja, de enige serieuze drone die met gemak in iedere tas past, de DJI Mavic Pro. Deze heb ik vorig jaar oktober getest voor Tweakers en ik was bijna op slag verkocht. Niet omdat deze de allerbeste foto- en videokwaliteit biedt, maar omdat hij opklapbaar is en daardoor heel makkelijk overal mee naartoe te nemen in. Dat werd nogmaals bevestigd tijdens mijn verblijf op Kreta. Met zijn 734 gram is de Mavic net zo zwaar als een gemiddelde telelens en je merkt dus amper dat je hem bij je hebt. En hoe klein hij ook is, hij vliegt superstabiel.In de video hierboven zie je een korte compilatie van verschillende beelden die ik die week heb gemaakt. Ik heb uiteraard meer materiaal, maar heb me beperkt tot een bepaalde variatie van bewegende beelden (hoewel stilstaand soms ook best mooi kan zijn). Mijn vlieg- en filmervaring is (vooral in combinatie) nog beperkt, dus valt er op de vloeiende bewegingen nog wel wat aan te merken. Ook heb ik me steeds aan de geldende wet- en regelgeving gehouden, dus heb ik het niet aangedurfd de drone 5km ver weg te sturen (wat hij volgens de specs haalt). Los van filmen heb ik uiteraard ook behoorlijk veel gefotografeerd (zie ook Instagram).

Voor mij is bevestigd dat een drone als deze een interessante aanvulling is voor het traditionele fotografen en filmen. Sterker nog, in mijn ogen is dit een nieuwe dimensie. Immers, je kunt ineens tientallen meters boven je hoofd fotograferen en legt daardoor perspectieven vast die je anders nooit kunt zien.

Dit delen? Graag! ☺