Deze video is een absolute must-see voor iedereen. Het is voorbeeld dat we lering kunnen trekken uit de geschiedenis. En het helpt ons om de wereld van nu in het juiste perspectief te zien. De video toont de doden van de Tweede Oorlog, maar ook die van andere oude en recente conflicten. We weten allemaal dat het dan om huiveringwekkende aantallen gaat, maar die zijn toch lastig te visualiseren. 10.000 is veel, 100.000 is veel, 1.000.000 is heel veel, maar dan zijn we er nog niet. Ieder poppetje in de video, in de vorm van een burger of een soldaat, staat voor 1000 doden. Alleen dat al is reden om te kijken, omdat je zo een goed beeld van de enorme aantallen slachtoffers ziet (ook al is dat heftig. Er wordt bovendien verteld, wie de slachtoffers waren of om welk conflict het precies ging (zoals de slag om Leningrad, de Jodenvervolging, etc.).

Maar de video leert ons nog meer. We zien weliswaar dat de Tweede Wereldoorlog, dankzij geavanceerde wapens, in absolute zin de meeste slachtoffers ooit heeft geëist – 70 miljoen wereldwijd! – maar ook dat dit in relatieve zin veel minder heftig was dan veel eerdere oorlogen. In de middeleeuwen en Romeinse tijd waren er veel minder mensen, maar vielen er in relatieve zin meer doden. Procentueel gezien was er een veel grotere kans dat je zo’n oorlog niet zou overleven dan tijdens de (gruwelijke) oorlogen van de 20e eeuw.

Maar het toont nog iets belangrijkers aan. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 70 jaar geleden, zijn er nog nooit zo weinig doden gevallen tijdens conflicten – zowel absoluut als relatief. In onze huidige tijd, waarbij we door het internet en tv continu alle rampen ‘van dichtbij’ meekrijgen, ‘voelt’ dat niet zo, maar het is feitelijk wel zo. Ondanks de continue dreiging van terroristische aanslagen, is onze kans om een normaal leven te leiden groter dan ooit. En zelfs grote aanslagen, hoe erg ook, vallen in het niet bij de conflicten in onze (recente) geschiedenis. De langdurige vrede die we in Europa hebben is uniek in de geschiedenis. Laten we alles doen om dat in stand te houden!

Dit delen? Graag! ☺